Μιχάλης Γεωργίου

Ο Μιχάλης Γεωργίου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Kύπρου το 1955.

Ασχολήθηκε με τη μουσική από την ηλικία των δώδεκα ετών φοιτώντας στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης με όργανο το κλαρίνο.

Το 1977 παρακολούθησε παιδαγωγικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Aθηνών.

Το 1979 πήρε το δίπλωμα του εκτελεστή στο κλαρίνο από το Trinity College of Music του Λονδίνου.

Από το 2017 διδάσκει την αρχαία ελληνική μουσική και τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της Mέσης Eκπαίδευσης στην Kύπρο για τριανταένα χρόνια.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια ασχολείται με την έρευνα για την αρχαία ελληνική μουσική και την ανακατασκευή των αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων.

Έχει πραγματοποιήσει δυο ατομικές εκθέσεις με ανακατασκευές αρχαίων οργάνων και έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε συνέδρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα και οργανισμούς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας για την δημιουργία μαθητικού μουσικού συνόλου με αρχαία ελληνικά όργανα το οποίο απέσπασε πανελλήνιο χρυσό βραβείο στους Μουσικούς Αγώνες σχολείων Μέσης παιδείας.

Το 2007 βραβεύθηκε στην Αθήνα με το «Βραβείο των Δέκα» για την προσφορά του στις Τέχνες και τα Γράμματα.

Το 2000 ίδρυσε και διευθύνει το Σύνολο αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων «Τέρπανδρος». Στόχοι του «Τέρπανδρου» είναι η μελέτη, αναβίωση και προβολή της αρχαίας ελληνικής μουσικής καθώς και η δημιουργική χρήση των στοιχείων της αρχαιότητας, δηλαδή των ανακατασκευασμένων οργάνων και της αρχαιοελληνικής μουσικής τεχνοτροπίας, για σύγχρονη μουσική σύνθεση και για μια διαχρονική προσέγγιση της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ο «Τέρπανδρος» πραγματοποιεί διαλέξεις και σεμινάρια σε Πανεπιστήμια, εκδόσεις βιβλίων, δημοσιεύσεις σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας, καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά κ.ά. Την κύρια όμως δραστηριοποίησή του αποτελούν οι συναυλίες που δίνει τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.